A vizsgálati csoportszámot az üzembehelyezéskor meg kell határozni és az üzembe helyezési jegyzőkönyvben, valamint a kísérődokumentációban fel kell tüntetni. Ha a targonca üzemeltetési körülményei változnak, felül kell vizsgálni és szükség szerint módosítani kell a vizsgálati csoportszámot. A vizsgálati csoportszám határozza meg a vizsgálati ciklust. A vizsgálati csoportszám meghatározása a működésidő-fokozat és a terhelésfokozat szerint történik.

 

tablazat 

 

A közúti forgalomban is közlekedő és a 8 évnél idősebb emelőberendezés (pl. targonca) vizsgálati csoportszáma legalább 4-es legyen. Közúti forgalomban részt vevő gépjárműre szerelt emelőberendezés (pl. autódaru, emelőhátfal) vizsgálati csoportszáma legalább 4-es legyen.

 

Embert, veszélyes terhet, vagy a terhet veszélyes terület felett, veszélyes területen/környezetben mozgató (pl: Izzó, folyékony fémet vagy salakot, mérgező, robbanásveszélyes, radioaktív anyagot stb.) emelőgép időszakos vizsgálati csoportszáma 5-ös. A veszélyes területen/környezetben üresen mozgó vagy közlekedő emelőberendezések csoportszáma 5-ös.

 

Az időszakos biztonsági vizsgálatot a vizsgálati csoportszámtól függetlenül legalább ötévenként, vagy az emelőgép környezetének megváltozásakor (például a kiszolgált technológia megváltozása) kell elvégezni.